Wat is het verschil tussen een deurwaarder en een incassobureau?

Karreman Gerechtsdeurwaarders en Juristen kunt u inschakelen voor incassowerkzaamheden, maar wij zijn niet hetzelfde als een incassobureau.

Een incassobureau heeft veel minder bevoegdheden dan wij als gerechtsdeurwaarderskantoor hebben. Een incassobureau kan brieven sturen en telefoneren, maar mag onder meer geen dagvaardingen uitbrengen en beslagen leggen (de deurwaarder mag dat wel).

Dit betekent dat wij ten opzichte van een incassobureau een zaak zelf kunnen behandelen en daarmee ook zelf ook de regie behouden. Waar een incassobureau een derde-deurwaarder  moet inschakelen om de zaak te behandelen, hoeven wij dat niet. Dat brengt voordelen met zich mee voor een opdrachtgever:

  • Behandeling van A tot Z bij één partij (regie over de zaak, flexibiliteit, snelheid en deskundigheid);
  • U doet zaken met een professionele partij (beroepsregels, klantuitstraling);
  • Uw geld is veilig d.m.v. een wettelijke derdenrekening;
  • Wij hebben inzage in wettelijke registers en databank (weet wat er speelt);
  • Wij werken landelijk.

Het loont dus om direct de gerechtsdeurwaarder in te schakelen.

Soms beweren incassobureaus dat de tarieven van gerechtsdeurwaarders hoger zijn. Dat is onjuist. Karreman Gerechtsdeurwaarders en Juristen biedt het incassotraject (het werkterrein van het incassobureau) aan op basis van no-cure-no-pay. Dit betekent dat er voor de behandeling van de zaak geen dossierkosten verschuldigd zijn. Als er wordt betaald naar aanleiding van de incassoprocedure, dan wordt daarover de wettelijke incassoprovisie berekend. Dit is een vergoeding voor de dienstverlening.

Op het moment dat er geprocedeerd moet worden bij de rechter en er beslag gelegd moet worden, dan gelden er andere tarieven. Dit is afhankelijk van de zaak. Een incassobureau kan dit niet zelf en moet hiervoor derden inschakelen, zoals de Rechtbank en de gerechtsdeurwaarder.